Neden?

Dünya'nın hiçbir çağdaş ülkesinde Türkiye’de uygulandığı gibi bir “Zorunlu Askerlik” uygulaması bulunmamaktadır.

Zorunlu askerlik uygulaması gençler arasındaki statü farklılıklarını azaltıcı bir girişim gibi gösterilmektedir. Fakat asıl mesele, askerlerin toplumun geri kalanına karşı sahip oldukları statü üstünlüğünün bir kez daha tescillenmesinden ibaret. Bizce gerçek eşitlikçilik; gençlerin asker karşısında eşit koşullarla teslim olması ile değil, sivilleşmeyle mümkün.

Dünya'nın birçok yerinde olduğu gibi aynı süreyi başka hizmetlerde bulunarak tamamlamak için Anayasa’da gereken esneklik varken, gençlerimiz zorunlu askerlik yapmak yerine neden alternatif kamu hizmetinde bulunmasın? Bu durumun vatanseverlikle ilişkilendirilmesi doğru olmaz. Vatan hizmetinin yalnızca askerlik yapılarak yerine getirildiğini düşünmüyoruz. Kaldı ki sınır karakollarında profesyonel sisteme geçilmesi asker ihtiyacını da azaltmaktadır. Polisler, doktorlar, öğretmenler, sporcular, mühendisler... alanlarında uzmanlaşmış tüm bu ve benzeri donanımlı gençler, en verimli oldukları dönemde askerlik yerine kamu hizmetleri yaparak, sivil toplum kuruluşlarında görev alarak ülkesine çok daha yararlı olabilir! Bu tip hizmetlerin ekonomiye de, aktif vatandaşlık bilincine de çok daha fazla faydası vardır.

Soğuk Savaş'tan bu yana askeri teknolojilerin baştan sona değiştiğinin, değişen teknolojinin asker sayısı azaltıp daha profesyonel ve eğitimli personel ihtiyacını yükselttiğinin bilincinde olarak; Türkiye’nin kendisini rejim bekçisi gibi konumlandıran kalabalık bir ordu yerine çağın gereksinimleri ile donatılmış güçlü bir orduya ihtiyacı olduğunu savunuyoruz.

Biz, “Güçlü Türkiye” gönüllüleri olarak, zorunlu askerlik uygulamasına son verilmesi talep ediyoruz. Türkiye’nin bağımsız gençleri olarak zorunlu askerlik uygulaması kalkana kadar bu kampanyamıza devam edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyor ve tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, kişi ve kuruluşları siyasi renk gözetmeden kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz.