12 Ekim 2010 Salı

'Vicdani Ret Hakkının Tanınması Gerekir'

Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç, Zorunlu Askerliğin Kaldırılarak Yerine Kamu Hizmeti Seçeneğinin Kabul Edilmesi ve Vicdani Ret Hakkının Tanınması Gerektiğini İfade Etti

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, zorunlu askerliğin kaldırılarak yerine kamu hizmeti seçeneğinin kabul edilmesi ve vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini ifade etti. Bekleviç, yaptığı yazılı açıklamada, bugün bazı yayın organlarında yer alan 'TSK'nın, kamuoyunda algılandığı gibi herkese tek sürede askerlik yaptırılması gibi bir düşüncesi yok. Bu anlamda tek tip askerlik kavramı yanlış kullanılıyor' şeklindeki haberlerin, olumlu ama yetersiz bir geri adım olduğunu belirtti.

'Zorunlu askerliğin kaldırılıp yerine kamu hizmeti seçeneğinin kabul edilmesi ve vicdani ret hakkının tanınması gerekir' diyen Bekleviç, tek tip askerlik uygulaması adı altında askerlik sürelerinde oynama yapılmasının yetersiz olduğunu bildirdi. Bekleviç, Genelkurmay'ın tek tip ısrarının ardında hiçbir güvenlik politikası olmadığını savunarak, açıklamada şunlara yer verdi:

'Ordu içerisinde birtakım general, kendi koltuklarını ve istikballerini sağlamlaştırmak için bu tartışmada ısrarcı oluyor. İlgili tüm generallerin, 30 Ağustosta emekliye ayrılması gerekmektedir. Silahlı kuvvetlerde yaşanan bu karmaşa tüm toplumun gözleri önünde gerçekleşti. Hükümet bu generalleri görevden alsın. Halkımızın 12 Eylülde tek tipleştirmeyi değil, demokrasiye ne kadar güçlü bir 'evet' dediğini tüm dünya görmüştür. Şimdi tek tip askerlik uygulaması ısrarı ile yine eski günlere dönüş tartışılmaktadır. Türkiye'nin meselesi ülkemizin rotasının ne olduğudur. Ülkemizin rotası gelişmiş medeniyetler arasında saygın bir yer kazanmaktır. Bu saygın konuma yakışan uygulama zorunlu askerlik yerine kamu hizmeti seçeneğinin getirilmesidir. Dağa, taşa, duvara güçlü ordu yazarak maalesef güçlü Türkiye olunmuyor. Güçlü Türkiye, ancak güçlü demokrasi ile mümkündür birtakım generallerin gölgesi altındaki eksik demokrasi ile değil.'

Bekleviç, Mehmet Altan, Eser Karakaş, Baskın Oran, Can Paker, Erol Katırcıoğlu, Zeynep Tanbay, Elif Dağdeviren, Emre Kocaoğlu, Abdurrahman Dilipak, Oral Çalışlar, Şanar Yurdatapan, Alper Görmüş, Ümit Kardaş, Barış Sulu, Gülten Kaya, Cengiz Aktar, Nuh Albayrak, Senih Özay, Ufuk Tarhan, Sedat Kapanoğlu, Berat Özipek, Nazlı Ilıcak, Mebuse Tekay, Ahmet Gemici, Halil Savda, Özgür Uçkan ve Hüseyin Çakır başta olmak üzere çok farklı kesimlerden 100'den fazla aydınla birlikte zorunlu askerliğin kaldırılarak kamu hizmeti seçeneğinin getirilmesi yönünde bir kampanya sürdürdüklerini belirtti.

kaynak:

Hiç yorum yok: