6 Ekim 2010 Çarşamba

Anayasamızda kamu hizmeti seçeneği vardır

ORDUMUZ ÇAĞ DIŞI KALAN SÜNGÜ HARBİNE GÖRE DİZAYN EDİLMİŞTİR.

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç süngü harbine göre dizayn edilmiş yüz binlerce kişilik bir ordunun yarattığı ekonomik yükün Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında olduğunu ifade etti. Bekleviç yaptığı yazılı açıklamada hükümete generallerin geliştirdiği tek tip askerlik önerisi karşısına anayasamızda bulunan kamu hizmeti seçeneğini getirmesi çağrısında bulundu.

Kendisini rejim bekçisi şeklinde konumlandıran ve zorunlu askerlik uygulamasında ısrar eden generalleri eleştirdiğini belirten Bekleviç “Silahlı kuvvetler dağa, taşa, duvara yazdığı gibi güçlü Türkiye olmayı arzu ediyorsa içerisinde bulunduğumuz yüzyılın koşullarına ve teknolojisine uygun olarak asker sayısını kademeli olarak 3 yıl içerisinde en az yarı yarıya azaltması gerekir. 30 Ağustos’ta en az 100 generalin emekli edilmesi ve bunlara bağlı lojman ve diğer tesislerin boşaltılması gerekir. Güçlü Türkiye, süngü harbine göre dizayn edilmiş yüz binlerce askerin ve bunlara hükmeden generallerin beslediği eksik demokrasi ile değil güçlü demokrasi ile mümkündür.” Dedi.

Hükümete bu konudaki samimiyetine güvendiklerini belirten Bekleviç kendisini hala soğuk savaş döneminde olduğunu düşünen generallerin ortaya çıkarttığı “tek tip” askerlik uygulamasına karşı tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi zorunlu askerliğin kaldırılıp yerine kamu hizmeti seçeneğinin getirilmesi önerisinde bulundu.

ANAYASAMIZDA KAMU HİZMETİ SEÇENEĞİ VARDIR.

Bekleviç Anayasamızın 72. maddesi “Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.” demektedir. Anayasa da zorunlu askerlik yerine kamu hizmeti seçeneği hakkı bulunmaktadır. Yapılması gereken alt yasanın değiştirilmesidir.” dedi. Dünya’da ABD’den İngiltere’ye Rusya’dan tüm Batı ülkelerine kadar bir çok ordunun soğuk savaş sonrasında asker sayısını azaltarak önce demokrasilerini derinleştirdiklerini ve ordularını güçlendirdiklerini belirten Bekleviç Türkiye’nin hala zorunlu askerlik üzerinde konuşuyor olmasının çok talihsiz olduğunu belirtti. 20 Yaşındaki baletlerle sanatçılarla sınır korumaya veya terörle mücadele etmeye çalışan silahlı kuvvetlerin kayıplarının bedelini tüm toplumun ve özellikle annelerin ödediğini hatırlatan Bekleviç “bazı generallerin kendi güçlerini yitirecekleri endişesine sürekli kurban vermemizin değerlendirmesini kamuoyuna bırakıyorum.” Dedi.

ZORUNLU ASKERLİĞE SON VERECEĞİZ.

Güçlü Türkiye Partisi’ne verilecek her oyun zorunlu askerliği kaldırmaya yönelik bir adım olduğunu belirten Bekleviç “Zorunlu askerliği kaldırarak anayasamızın 72. maddesinde açıkça ifade edilen ve Avrupa standartlarında kamu hizmeti seçeneği getireceğiz. Vicdani red hakkını tanıyacağız. Kademeli olarak general sayımızı yarıya indireceğiz. Artık yaşadığımız çağda ihtiyaç duyulmayan Jandarma Genel Komutanlığını lağvedeceğiz. Lojman ve diğer ihtiyaç fazlası askeri tesislerin tümünü boşaltacağız. Ordumuzu süngü harbi düzeninden çağımızın teknolojik koşullarına uygun hale getireceğiz. Askeri vesayet altındaki eksik demokrasiden tam demokrasiye geçeceğiz.” Dedi.

ZORUNLU ASKERLİĞE KARŞI AYDINLAR

Mehmet Altan, Eser Karakaş, Baskın Oran, Can Paker, Erol Katırcıoğlu, Zeynep Tanbay, Elif Dağdeviren, Emre Kocaoğlu, Abdurrahman Dilipak, Oral Çalışlar, Şanar Yurdatapan, Alper Görmüş, Ümit Kardaş, Barış Sulu, Gülten Kaya, Cengiz Aktar, Nuh Albayrak, Senih Özay, Ufuk Tarhan, Sedat Kapanoğlu, Berat Özipek, Nazlı Ilıcak, Mebuse Tekay, Ahmet Gemici, Halil Savda, Özgür Uçkan ve Hüseyin Çakır başta olmak üzere çok farklı kesimlerden 100’den fazla aydınla birlikte zorunlu askerliğin kaldırılarak kamu hizmeti seçeneğinin getirilmesi yönünde bir kampanya sürdürdüklerini belirten Bekleviç çalışmaların www.vatanhizmeti.com adresinde kamuoyuna ulaştırıldığını söyledi.

Hiç yorum yok: