3 Ekim 2010 Pazar

Adını vermek istemeyen bir özel sektör yöneticisi
Lisans
Cumhurbaşkanlığı sitesinden cumhurbaşkanımıza ilettiğim aşağıdaki görüşlerimi paylaşmak isterim;

Sayın Cumhurbaşkanım,
Gündemdeki "Tek Tip Askerlik" gelişmelerinin mağdurlarından biri olarak görüşlerimi arz etmek isterim.
4 yıllık lisans eğitimim ardından, 5 yılı aşkın süredir özel sektörde çalışan ve aylık gelirinin %20-25’ini vergi olarak devletine ödeyen bir vatandaşım. Siz devlet büyüklerimizin sürekli olarak işaret ettiği gelişmiş ülkelerin standartlarıyla mukayese ettiğimizde, ben ve benim durumumdaki vatandaşlarımızın vatana olan borcumuzu bu ağır vergi yüküyle fazlasıyla ödediğimiz görüşündeyim. Hal böyleyken; bu çağda hala köhneleşmiş bir zorunlu askerlik anlayışıyla uğraşmamız hiçbir mantığa sığmamaktadır. Bu ülkenin istisnasız tüm erkek nüfusunun hasbelkader muhatabı olduğu yüzlerce askerlik anısından öğrendiğimiz üzere; askerlik hizmeti boyunca, 15-20 günlük askeri eğitim dışında kalan sürede komutanlara hizmetkârlıktan başka bir faaliyetin bulunmadığı aşikârdır. Eğitimi boyunca yüzlerce sınavda ter dökmüş, yıllarca dirsek çürütmüş vatandaşlarımızın, askerlik hizmeti boyunca! ; tuvalet temizlemekten, patates soymaya, komutan postalı boyamaktan, subay çocuklarına özel ders vermeye kadar varan, saymakla bitmeyecek türlü hizmetkârlıklara zorlandığından herkes gibi sizlerin de haberdar olduğunuzdan eminim.
Terörle mücadelede profesyonel birliklerin kurulması adımından sonra da zorunlu hizmetkârlığın hiçbir temeli kalmamıştır. Bu şartlar altında zorunlu askerliğin ülke menfaatine olduğunu hiç kimse savunamaz. On binlerce genç insanın, zorunlu olarak hayatlarının en faal dönemlerinin çalınması; bu insanların ekonomimize olan büyük katkısının da TSK tarafından gasp edilmesi anlamına gelmektedir. Bu, lisans eğitimi almamış genç nüfusumuz için de aynen geçerlidir. Genelkurmay başkanımızın daha ilk konuşmasında telaffuz ettiği “eğitimli nüfusumuzdan daha uzun süre faydalanmak istiyoruz..” cümlesinin, akıl ve mantık sınırları içerisinde değerlendirilebilmesi mümkün değildir.
Siz devlet büyüklerimizin, bu durumu cesurca dillendirmenizi ve gereğini en doğru şekilde yerine getirmenizi bekliyoruz.
Saygılarımla arz ederim.


Adını vermek istemeyen bir serbest muhasebeci
Lisans
26 yaşındayım, kriz öncesi dönemde mezun oldum ve iş bulabilmiş olma fırsatını kaçırmamak adına çalışma hayatına atıldım ve askerlik sevkimin tehirini yaptırdım.

Şu an Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajı yapıyor ve büyük bir şirkette çalışıyorum, 2012 Ağustos ayında sevkli görünüyorum. O tarihte 28 yaşında 5 yıl iş tecrübeli olacağım, SMMM sınavlarına girişim ve belki de terfi senem olacak olan 2012 yılında tüm hayatıma ara vermek istemiyorum. Açıkçası kimsenin hayatına bu sebeple ara vermek zorunda olmasını istemiyorum.

Ben ücretimden kesilen gelir vergisi, bunun işveren payı ve ücretimle yaptığım harcamalar üzerinde ödediğim dolaylı vergiler ile senelik yaklaşık 35-40 bin TL vergi ödüyorum. Beni alıkoyarak hem bu gelirden mahrum kalmak hem de bana harcama yapmak Türkiye bütçesine nasıl bir fayda sağlar? Bu ülkeye nasıl bir borç ödememe vesile olur?

Eğer vatan hizmeti yapmak, borç ödemek bir kaç rütbelinin keyfi ve rahatı için hayatına ara vermekse bir yerlerde çok yanlış bir şeyler var demektir.

Vatanını en çok seven görevini en iyi yapan ise eğer bırakın herkes kendi görevini iyi bir şekilde yapsın.

20 yaşında çocukları dağda senelerdir koşturan insanların karşısına dikip inanıp inanmadıkları bile belli olmayan bir mücadele için tabuta sokup, sonra da cenazelerinde göstermelik görüntüler verip konuşmalar yapmayın, 30 yaşında insanları işlerinden eşlerinden alıkoymayın.

Bu milletin ve devletin yetiştirmek için onca çaba harcadığı, okuttuğu büyüttüğü insanların hayatına kastetmeye ya da tecavüz etmeye kimsenin hakkı yok.

Bu yüzkarası artık tüm toplumumuz adına ortadan kalksın.


Hakan Erciyes
İhracatçı
Lisans
Ben su an bir fabrikada ihracatcı olarak calısıyorum.İngilizce ve Rusca üzerine. Bu dilleri ögrenmek için yurtdısında zaman ve para kaybettim.12 ay askerlik yaptıgım zaman bu dillerde yasayacagım gerilemeyi dusunmek bile istemiyorum.Dilleri ogrenirken kaybettiğim vakitte askerliğiğmi 5 ay cok rahat yapabilirdim.Duz bir universite mezunu olmak yerine kendimizi geliştirmeyi tercih ettik.Hata yapmıs olamk istemiyorum.

saygılar


Muhammed Akiz
Öğretmen
Lisans
21.yy herkes mersine giderken biz tersine gidiyoruz. dünyanın enbüyük güçlerinin profesyonel orduları var dünyaya hükmediyorlar. bizde ordu dünya ya değil kendi vatandaşına hükmetmeye çalışıyor. yeter artık ordu millet içindir.


Hakan Kutlu
Akademisyen
Doktora
Eğer şu anki askerlik ülkem için gerekli ve faydalı ise koşa koşa yaparım; ama ben zorunlu askerliğin ülkeme zararlı olduğunu düşünüyorum.tarih alanında uzmanlığımıda katarak söyleyebilirim ki bu amatör ordu profesyonel orduların karşısında hezimete uğrar((ki bunu dağdaki eşkiya karşısında da görüyoruz) onun için ülkemin bekası için ordunun bir an önce profesyonelliğe geçmesi gerekir diye düşünüyorum. Aksi taktirde profesyonel ordular bordo bereliler ve bizim ordununda amatör piyadeler olduğunu düşünürsek bunların arasındaki bir savaş halinde bizim ordunun ne kadar başarısız olacağını varın sizin düşünün. Bence komutanların ! kendi makam, rütbe ve statikolarından önce ülkeyi düşünmeleri gerektiğine inanıyorum bunu da profesyonel orduya geçişte gösterecekleri gaye veya engelle göstereceklerdir. unutulmaması gereken bir noktada bu ülkenin güçlü ekonomisi içinde profesyonel orduya geçiş elzemdir.


Adını vermek istemeyen bir vergi denetmeni
Yüksek Lisans
Önce yüksek lisanstan dolayı 3 yıl askerliği tecil ettiler. Sonra vergi denetmen yardımcılığından dolayı 3 yıl daha askerliği tecil ettiler. Bu arada yaş 31 oldu, çoluk çocuğa karıştım. Şimdi Aralık döneminde askere gidecekken askerlik süresi uzayacak diyorlar. Şaka gibi.
Kesin rakamlar olmamakla beraber Türkiye ekonomisinin sadece %3-4'ü vergi incelemesine tabi tutuluyor. Beyan esasında işleyen bir vergi rejiminde ekonominin %3'ü incelenebilirken beni 3 ya da 6 ay daha fazla askere almanın nasıl bir mantığı var.
Unutmadan tek tip askerlik ile ilgili çalışmadan sonra askerliği kısalacak gençlerin oyu var ama bizim de bir oy hakkımız var. Arz ederim.


Muhsin Erol
Öğretmen
Yüksek Lisans
sanırım hükümet TEK TİP askerlikle vicdani retçilerin sayısını çoğaltmak istiyor.ben şahsim adına bu durumda vicdani retçi olacağım. hükümet tek din tek dil tek millet ve TEK TİP askerlikte direndikçe bizler demokratik zeminlerden tümüyle uzaklaşacağız dilerim iyi bir çözüm bulunur.


Hakan
Sağlık Memuru
Lisans
29 yaşındayım iki önlisans birde lisans bitirdim memur oldum evlendim bütün planlarımı 6 ay askerlik yapacağım diye yaptım.Bana 6 ay bile fazla gelirken şimdi 12 ay yapmamı bekleyecekler bu nasıl adalet ya.. Bu genelkurmay dakiler dünyanın gelişmiş ülkelerinin askeri sistemlerini incelemezlermi, profesyonel asker kavramını duymamışlarmı ya..Tek tip askerlik projesine, zorunlu askerliğe( hizmetçiliğe) karşıyım arz ederim...


Adını vermek istemeyen bir memur
Lisans
herşeyden önce tsk nın içinde bulunduğu zihniyeti değiştirmek gerekir. tel örgülerin arkasına hapsolan,üniversite mezunlarının kaç yaşında ve ne kadar borçla üniversiteden mezun olduğunu bilmeyen. halka sadece özel hizmetkarı gibi bakan,halktan kopmuş, paşalar generaller istemiyoruz. kendileri 20 li yaşlarda 2000 lira civarı maaş alıyorken bizleri 25-30 lu yaşlarda anne baba avcuna bakmak zorunda bırakmayın.biz ne zaman çalışalım ne zaman borç ödeyelim,ne zaman evlenelim.bir hayat kurmamızı istemiorsanız onuda açıkça beyan edinki yaşamımızı ona göre sürdürelim.

Hiç yorum yok: